Handla tryggt på nätet

Handla tryggt på nätet

Att kunna använda sig av internet har idag blivit en självklarhet för nästan alla människor över hela världen. På nätet sköter vi vårt arbete, sjukanmäler våra barn, hämtar information, studerar eller tar kontakt med vänner och familj. Det vi också gör på nätet är att shoppa! Shopping online har blivit otroligt stort och valmöjligheterna är oändliga. Du behöver inte längre förlita dig på den egna butiken nere i centrum eller i närmaste shoppingcenter, utan kan med fördel beställa saker från världens alla hörn.

[IMAGE=ftB0pldl47dB.jpg]

Det råder ingen tvekan om att e-handel har bidragit till mycket gott, men här gäller det ändå att vara försiktig. Det finns kanske inte någon fysisk butik som du kan vända dig till och handlar du från utlandet kan konsumentköplagen se olika ut. Här nedan kommer du att få läsa om ett flertal saker att beakta innan du köper produkter online.

Kontrollera hemsidans säkerhet

Det första du ska göra när du vill köpa en produkt på nätet är att titta på hur hemsidan ser ut. Hemsidan ska vara professionell, ha en kundsupport och en säker SSL-kryptering. Det spelar ingen roll om du vill köpa papperspåsar med tryck som profilprodukt till företaget eller om du vill köpa kläder till din bebis. Sidan ska vara trygg ändå och det kan du säkerställa genom att leta efter det lilla hänglåset uppe i webbläsarens hörn. Om ett hänglås inte finns bör du undvika att handla från e-butiken.

Support

En seriös shoppingsajt har en kundsupport som du kan vända dig till om du skulle få problem, behöver vägledning eller vill komma i kontakt med någon gällande reklamation eller retur. Hur supporten ser ut kan dock skilja sig. Vissa har enbart en mejl som du kan använda, medan andra satsar på både mejl, telefonnummer och en live chatt. Testa gärna att använda dig av kundtjänst innan du handlar. På så sätt vet du hur snabbt du kan räkna med svar.

Läs igenom villkoren

I Sverige gäller konsumentköplagen oavsett om du handlar från en e-butik eller från en fysisk butik, men handlar du från utlandet kan villkoren se annorlunda ut. Det är dock viktigt att du alltid tar dig tid att läsa igenom vad som gäller om du skulle vara missnöjd med en produkt, om du vill byta eller returnera något. Företaget har i ansvar att lägga ut informationen, men du har som ansvar att läsa den.

Handla från utlandet

Ska du handla från ett annat land än Sverige är det extra viktigt att du har koll på ovanstående punkter, men du måste också titta på hur det ser ut med moms och eventuella tullavgifter. Att handla från ett annat land kan kännas lockande, mycket på grund av de låga priserna, men en tullavgift kan ibland vara väldigt hög.

Kommentarer är stängda.
nisarg